Zgadnij co gotujemy? (27 seria B)

Zapowiadam znowu nagrodę wyjątkową. To przepiękna księga a właściwie album, pióra młodego zdolnego, wręcz wybitnego kucharza – Wojciecha Modesta Amaro. Dzieło zatytułowane jest „Kuchnia polska XXI wieku” a wydane przez oficynę Wilga .

Autor jest szefem kuchni restauracji Amber Room i jednocześnie prezesem Klubu Polskiej Rady Biznesu. Klub mieszczący się w Pałacyku Sobańskich przy Al. Ujazdowskich w Warszawie słynie z doskonałej kuchni. A nie każdy może tam jadać. A szkoda, bo warto. Dzięki tej książce można mieć przedsmak tego, co tam podają. I próbować iść tym tropem.

Oto dzisiejsza porcja pytań:

1 – Czy są ryby bez ości; wymień jedną lub dwie?

2 – Do czego służy agar i co to takiego?

3 – Co takiego jest obermus?

Proszę szybko łapać mysz w rękę i wysyłać dobre odpowiedzi na adres: internet@polityka.pl   Kto pierwszy ten lepszy i książka Amaro będzie jego.