Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

O autorkach

Barbara Adamczewska – polonistka, dziennikarka, autorka książek kucharskich. Wspólnie z mężem zajmowali się kulinariami zawodowo i z upodobaniem gotowali prywatnie. Dziś jej wielką pasją jest wykładanie historii kuchni.

Agata Adamczewska – z wykształcenia biolog, z zawodu redaktor. Lubi gotować, jeść i rozmawiać o jedzeniu. Współautorka kilku książek dla dzieci. Chętnie wypróbowuje nowe smaki i przepisy. Pieczenie ciast pozwala jej się wyciszyć.

Komentarze: 4

Dodaj komentarz »
  1. Dzień dobry!
    W ostatnim numerze Polityki znalazłam przepis Pań na placek krakowski. Brak w nim jednak ilości jajek.

    Pozdrawiam

    Barbara Gałan

  2. Pod ostatnim postem Jolinek podała link do przepisu p. Piotra. Czy chodzi o ten przepis?:

    Krakowski placek ze śliwkami lub innymi owocami
    Piotr Adamczewski

    1 1/2 szklanki mąki, jajko, 1/2 szklanki cukru, ok. 1/3 szklanki śmietany, 2 łyżki masła, mały proszek do pieczenia, 1 kg śliwek węgierek, 4 łyżki cukru, o ile to możliwe grubej rafinady, łyżka tłuszczu do smarowania blachy.

    1. Wymieszać masło z jajkiem i cukrem, potem ciągle mieszając dodawać mąkę i proszek do pieczenia i powoli śmietanę, tak aby wszystkie składniki połączyły się w jednolite gęste ciasto. Można użyć do wymieszania miksera lub malaksera.
    2. Na dużej, wysmarowanej tłuszczem blaszce (wielkości piekarnika w kuchence gazowej) rozłożyć jednakowej grubości warstwę ciasta. Na niej układać pozbawione pestek i porozcinane wzdłuż śliwki. Według oryginalnego przepisu należy je układać skórką do góry, aby sok wydzielający się w czasie pieczenia ciasta wsiąkał w placek.
    3. Wstawić do rozgrzanego piekarnika, kiedy ciasto pomiędzy śliwkami zaczyna się rumienić – posypać cukrem i piec dalej, aż zrumieni się na ciemno-złoto.
    Ciasto udaje się zawsze. Doskonale smakuje także z wiśniami, morelami, agrestem.

  3. Tak! To ten przepis. Bardzo, bardzo dziękuję!

  4. 🙂