Zapiekany obiad

Zapiekanka na obiad czy kolację  jest daniem efektownym i wygodnym, szybkim a przede wszystkim  smakowitym. Jej rozliczne zalety  doceniają i kucharze i smakosze. Można do niej przygotować składniki  znacznie wcześniej i  tuż przed posiłkiem wszystko ułożyć, połączyć dobrym sosem i  zapiec. Zapiekany obiad może być daniem zawierającym wszystkie niezbędne składniki pełnego posiłku, łącznie z warzywnym dodatkiem. A w dodatku w tej porze roku – a mam na myśli jesień i jej chłody czy deszcze – zapiekanka rozgrzewa i dodaje sił.

Połączenie różnych  składników  daje w efekcie zupełnie nowy smak, pojawia się inna zupełnie jakość, z banalnych  czasem produktów można stworzyć ciekawą, oryginalną potrawę.

Zapiekanki są także doskonałym sposobem na wykorzystanie  tego, co pozostało z poprzedniego dnia.  Warto zatem do domowego repertuaru włączyć  co najmniej kilka z proponowanych dziś  zapiekanek.

Doradzam także eksperymentowanie  z własnymi pomysłami ,  co na pewno przyczyni się do powstania nowych smakowitych przepisów. No i oczywiście proszę ich nie ukrywać.

A oto przepisy:

Hiszpańska zapiekanka z kurczaka

4 udka z kurczaka,2 woreczki ryżu do gotowania (po 100 g),3 łyżki oleju  z pestek winogron lub oliwy, duża cebula, duży ząbek czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, zielona lub żółta papryka, pół szklanki zielonego konserwowego groszku, półtorej szklanki rosołu drobiowego z kostki,  kilka nitek szafranu, nieduży liść laurowy, pieprz i  ewentualnie sól.

Udka posolić ,posypać pieprzem i natrzeć zmiażdżonym czosnkiem.

Rozgrzać na patelni olej  lub oliwę i obsmażyć udka z obu stron  na  ciemnozłoto. Odłożyć do żaroodpornego naczynia.

Na pozostałym na patelni oleju podsmażyć posiekaną drobno cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę. Dodać do kurczaka.

Rosół wymieszać z koncentratem, dodać namoczony w  łyżce wody szafran i wlać do kurczaka, dodać liść laurowy.

Wsypać do naczynia z kurczakiem  ryż(nie mieszać)

Potrawę zapiekać  pod pokrywą   w nagrzanym do 180 st C piekarniku około 30 minut.

Posypać odsączonym z zalewy zielonym groszkiem i  chwilę jeszcze grzać.

Risotto z morskiej ryby

50 dag filetów z morskiej ryby, łyżka octu, 2 łyżki tartej bułki, 2 woreczki ryżu do gotowania(po 125 g), 4 łyżki przecieru pomidorowego, marchew, pietruszka, kawałek selera, nieduży por,2 cebule, pół szklanki oleju, sól cukier do smaku, spora szczypta mielonej słodkiej papryki,pieprz,3 łyżki posiekanej zielonej pietruszki.

Rozmrozić filety, pokropić je octem i lekko posolić, pokroić na niewielkie  porcje i odstawić na pół godziny. Obtoczyć rybę  w tartej bułce i usmażyć na rumiano na  połowie przygotowanego  oleju.

Warzywa obrać, umyć, pokroić w paski i poddusić na 2 łyżkach oleju, posolić.

Ryż ugotować, odsączyć, wysypać z torebek i wymieszać widelcem.

Do ryżu dodać przecier pomidorowy, uduszone warzywa oraz usmażone porcje ryby, doprawić solą, pieprzem, papryką i cukrem, lekko wymieszać potrawę.

Ułożyć risotto w wysmarowanym  olejem naczyniu żaroodpornym i wygładzić powierzchnię. Zapiekać w nagrzanym piekarniku około 20 minut.

Gryczana zapiekanka z mięsem

2 woreczki kaszy gryczanej do gotowania( po 125 g),  2 szklanki pokrojonej drobno pieczeni lub gotowanego mięsa z rosołu, kostka  bulionowa,2 łyżki masła, cebula, sól, pieprz, szklanka śmietany  18-proc.Do wysmarowania .żaroodpornego naczynia: łyżka masła.

Ugotować  kaszę, ostudzić, wysypać z woreczka, wymieszać widelcem.

Rozpuścić masło, dodać posiekaną cebulę, podsmażyć,  a kiedy zacznie się złocić, dodać mięso i razem chwilę smażyć, po czym dodać rozpuszczoną w niewielkiej ilości wody bulionową kostkę.

Wymieszać kaszę z mięsem, doprawić do smaku solą i pieprzem.

W wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu  ułożyć potrawę, polać śmietaną i  wstawić do nagrzanego do 180 st C piekarnika na 20 minut.

Tort naleśnikowy ze szpinakiem

8 naleśników usmażonych z połowy porcji ciasta  według  poprzedniego przepisu.

Na farsz:30 dag  mrożonego szpinaku, łyżka masła,  łyżka mąki, szklanka mleka, ząbek czosnku, sól.

Szpinak rozmrozić, odsączyć na durszlaku.

Rozpuścić masło w garnuszku, dodać mąkę, a kiedy spieni się i zbieleje wlać mleko. Gotować chwilę, dodać odsączony szpinak, przeciśnięty przez praskę czosnek i sól. Chwilę gotować, aby farsz zgęstniał.

Smarować naleśniki farszem, ostatni, przykrywający tort powinien nie być posmarowany.

Zapiekać 15 minut w gorącym, (190 st C) ,piekarniku.