Halibut w kapuście włoskiej

70 dag filetów z halibuta, nieduża główka włoskiej kapusty, 2 łyżki masła, pół szklanki śmietany, łyżka przecieru pomidorowego, łyżka (lub więcej, według smaku) soku cytrynowego, liść laurowy, 3 zmielone ziarna ziela angielskiego i jedno jałowca, sól, pieprz, 4 łyżki startego żółtego sera. Do wysmarowania żaroodpornego naczynia: łyżka masła.

1. Filety rozmrozić, umyć, posypać solą i pokruszonym liściem laurowym oraz zmielonymi lub utłuczonymi ziarnami ziela angielskiego i jałowca. Odstawić na godzinę.
2. Zagotować w sporym garnku wodę, kapustę włoską oczyszczoną z uszkodzonych liści i pozbawiona głąba włożyć na 15 minut do wrzącej wody. Po tym czasie wyjąć, ostudzić pod zimną wodą, porozdzielać ?rozluźnione? liście.
3, Filety z halibuta podzielić na niewielkie porcje, oskrobać z nadmiaru przypraw, obtoczyć w tartym serze, a następnie każdy kawałek zawinąć w liść kapusty.
4. Porcje układać w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym dość ciasno. Po wierzchu polać stopionym masłem. Piec 30 minut w temperaturze 180 st C.
5. Wymieszać śmietanę z przecierem pomidorowym, dodać sok cytrynowy, pieprz i sól do smaku i dodać do ryb. Jeszcze chwilę piec, aby sos dobrze się zagrzał.

Ta wersja gołąbków jest bardzo smaczna i oryginalne. Z dodatkiem ziemniaków z wody posypanych siekanym koperkiem może stanowić nawet doskonałe danie na przyjęcie.