Sznycle w orzechach
(4 porcje)
60 dag sznyclowej cielęciny lub indyczej piersi, 2 łyżki soku z cytryny, 0, 75 szklanki posiekanych włoskich orzechów, jajko, 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, na czubek łyżeczki ostrej mielonej papryki.
1. Mięso pokroić na 4 lub 8 plastrów, ubić lekko tłuczkiem nadając im owalny kształt, pokropić sokiem cytrynowym i solą, odstawić na 20 – 30 minut.
2. W miseczce rozbić jajko z łyżką wody i ostrą papryką, w drugiej miseczce umieścić posiekane orzechy.
3. Każdy sznycel maczać najpierw w rozbitym jajku, następnie w orzechach, dociskając dłonią panierkę do sznycla.
4. Rozgrzać masło z oliwą, smażyć na nim sznycle mniej więcej 4 minuty z każdej strony.
Komentarze
Super przepis-wlaściwie najlepszy. bardzo dziękujemy.
A czy może wiecie Państwo gdzie można kupić brukiew i pasternak? jedliśmy oba warzywa zagranicą, tu nie możemy znaleźć nigdzie..
pozdrowienia
Strugałowie
Czasami i jedno i drugie mozna kupić w hali na ul. Polnej ale trzeba mieć szczęście. My mamy przyjaciela, który sam sadzi na wsi brukiew, pasternak i parę innych warzyw. Rosną mu rewelacyjne a on rozdaje, bo sam nie zje.
Dzięki za wskazówkę.
A czy ten przyjaciel rozdaje szeroko czy tylko Państwu?
jakby był nadmiar- ja się piszę.
w zamian-zapraszam na CHOPIN I JEGO EUROPA,czyli festiwal sierpniowy.
ms
Pani Moniko,
zasugeruję mu to. Ma dobre serce i szeroki gest. Zresztą – jak sądzę – zna go Pani z widzenia. To najsłabiej owłosiony komentator „Szkła kontaktowego”. Więc dam mu kontakt do właściwej witryny.