Sznycle w orzechach

(4 porcje)

60 dag sznyclowej cielęciny lub indyczej piersi, 2 łyżki soku z cytryny, 0, 75 szklanki posiekanych włoskich orzechów, jajko, 2 łyżki masła i 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, na czubek łyżeczki ostrej mielonej papryki.
1. Mięso pokroić na 4 lub 8 plastrów, ubić lekko tłuczkiem nadając im owalny kształt, pokropić sokiem cytrynowym i solą, odstawić na 20 – 30 minut.
2. W miseczce rozbić jajko z łyżką wody i ostrą papryką, w drugiej miseczce umieścić posiekane orzechy.
3. Każdy sznycel maczać najpierw w rozbitym jajku, następnie w orzechach, dociskając dłonią panierkę do sznycla.
4. Rozgrzać masło z oliwą, smażyć na nim sznycle mniej więcej 4 minuty z każdej strony.