Zupa włościańska – zalewajka
(4 porcje)
4 duże ziemniaki, 2 szklanki wody, cebula, 2 łyżki masła, szklanka śmietany, szklanka barszczu białego z butelki, sól, pieprz.
1. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, zalać 2 szklankami wody i ugotować do miękkości.
2. Cebulę drobniutko posiekać i podsmażyć na złocisto.
3. Do ugotowanych ziemniaków dodać barszcz, cebulę, zagotować doprawiając solą i pieprzem. Na koniec wlać śmietanę i jeszcze zagrzać nie gotując.
Do zupy można dodać resztki pokrojonych drobno wędlin (kiełbasy i szynki) lub pieczonych mięs, ale i w wersji postnej zupa jest smakowita i zdrowa. Jest to jedna z bardzo niegdyś popularnych zup, o tradycyjnym smaku.
Komentarze
Takiej zupy jeszcze nie jadłam – przepyszna!
gorąco polecam 🙂