Ryż zapieczony ze szpinakiem i jajami

(4 porcje)

Szklanka ryżu, 3 łyżki masła, 50 dag świeżego szpinaku, 2 łyżki mąki, niepełna szklanka mleka, szklanka startego ostrego sera, ząbek czosnku, 4 jaja ugotowane na twardo, sól, pieprz łyżka masła do wysmarowania naczynia do zapiekania.

1. Przygotować szpinak: obrać, dokładnie umyć, ugotować w dużej ilości wody, odsączyć. Posiekać.
2. Rozpuścić w garnku 2 łyżki masła, dodać mąkę, kiedy spieni się i zbieleje dodać mleko i posiekany szpinak. Smażyć aż masa zgęstnieje, doprawić solą i rozgniecionym czosnkiem.
3. Ryż ugotować w dużej ilości wody, odcedzić.
4. Jaja na twardo obrać i posiekać. Wymieszać z ryżem oraz połową startego żółtego sera. Lekko posolić.
5. W wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwę ryżu, na nim warstwę szpinaku i przykryć ryżem. Posypać startym żółtym serem.
6. Zapiekać potrawę do momentu, aż wierzch się zrumieni.

Doskonała potrawa zawierająca również jarzynowy dodatek.