Zgadnij co gotujemy(43)?
Było o winie, było o Wilnie więc i zagadki muszą być na pokrewne tematy. A nagrodą będzie najwspanialsza moim zdaniem książka kucharska – „W kuchni babci i wnuczki”. Wydał ją Nowy Świat a napisały dwie autorki: Beata Meller – historyk, znawczyni kultury materialnej Polski XIX wieku czyli osoba wszystko wiedząca o dawnej naszej kuchni i Barbara Adamczewska (tu komplementy powściągnę ze zrozumiałych powodów) osoba gotująca tak jak Cecylia Bartoli śpiewa Salieriego lub Mozarta. W ich książce zamieszczone są wszystkie kuchenne mądrości z naszych domów rodzinnych. A przepisy są w użyciu od 150 i więcej lat.
Oto więc pytania:
1. Co się kryje za nazwą węgrzyn?
2. Tris divinis to krople na żołądek, maść na reumatyzm czy przyprawa do słat?
3. Czy kulawka to klacz po kontuzji odniesionej na wyścigach i przeznaczona na rzeź?
Kto najszybciej przyśle na adres internet@polityka.com.pl trzy prawidłowe odpowiedzi ten będzie mógł gotować tak jak autorki i ich rodziny od wielu, wielu lat. A książka będzie opatrzona autografem i dedykacją. No to do dzieła!
Komentarze
http://www.christojeanneclaude.net/wt.html
Moj poprzedni komentarz czeka na akceptacje, bo sznureczek chyba troche za dlugi. To tez jest ilustracja do „Wrapped Trees” i innych dziel Christo.
Drzewa jak prawdziwa wata cukrowa!
http://www.christojeanneclaude.net/baeume.html
tu sa jeszcze lepsze obrazki, zwlaszcza ten zimowy.
Marialko, mam nadzieje, ze mnie nie ubieglas w wyslaniu rozwiazania, bo jest szansa, ze Alicja jeszcze (juz?) spi, a inni nie mieli czasu 🙂 Moje rozwiazanie poszlo o 8.10
O, rany, czyli znowu się spóżniłam!
Ja niestety też ;-(((
A ja dopiero wstalam. Skandal, zaledwie 4C ! Przy gruncie 2C. Przytomnie wczoraj wnioslam moje 5 donic z pomidorami do domu. Pojutrze ma być 27C.
Tak zimno w czerwcu?! Nie przypominam sobie. Srednia jest 20C o tej porze roku!!!
Węgrzyna przerabialismy przedwczoraj, tris divinis – wiadomo, ale co to kulawka, to pojęcia nie mam. O! Już wiem!
No to powodzenia, Nemo 🙂
Los bywa sprawiedliwy (czasem!), bo pierwsza prawidłowe odpowiedzi przysłała Pani Alicja S. Większość pozostałych ( a było ich niemal dwadzieścia) też była poprawna, ale przysłały je osoby, które już wygrywały w naszym quizie nagrody. A tu debiut i sukces – gratulacje! Książka Barbary Adamczewskiej i Beaty Meller „W kuchni babci i wnuczki” wydana przez Nowy Świat już jest na poczcie. W książce zaś szkice o historii polskiej kuchni XIX wiecznej, trochę staromodnego ale jakże potrzebnego savoire vivre’u oraz wiele porad doświadczonych gospodyń. No i oczywiście parę setek wspaniałych a wypróbowywanych stukrotnie przepisów. Tom opatrzony oczywiście autografem i dedykacją.
Aby zaspokoić ciekawość podaję odpowiedzi:
1 – węgrzyn to wino z Węgier (najczęściej chodziło o tokaj) sprowadzane od Madziarów przez naszych przodków od wielu stuleci;
2 – tris divinis to nalewka litewska na 27 ziołach czyli tris divinis – trzy razy dziewięć;
3 – kulawka to kielich bez stopki służący do szybkiego upijania gości, nie sposób bowiem go odstawić nie spełniwszy do dna.
nemo, widzisz sam, kto inny nas ubiegł! Zaraz zajrzę do dalszego ciągu nadesłanych przez Ciebie cukrowych wat …