Ciasto kanadyjskie
2 szklanki mąki, 5 jaj, 1/3 szklanki oliwy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka soli (można dać trochę mniej) szklanka cukru, 1/2 szklanki soku pomarańczowego
1. Ubić pianę z białek, pod koniec dodając cukier.
2. Do piany dodać wszystkie składniki i wymieszać starannie.
3. W posmarowanej masłem foremce piec, aż wkłuty w ciasto patyczek pozostanie suchy.
Można wsypać do ciasta garść rodzynek lub siekanych migdałów czy orzechów, ale i bez tego dodatku jest pyszne.
Komentarze
Panie Piotrze a co dla diabetyków na tłusty czwartek.?
Bardzo proszę Pani Bożeno. A przy okazji polecamy książkę wydana przez Readers Digest właśnie dla cukrzyków, gdzie jest mnóstwo świetnych przepisów.
Tiramisu dla diabetyków
8 podłużnych biszkoptów (ok. 65 g),1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,120 ml wrzątku, 2 łyżki likieru kawowego lub brandy, 1 łyżeczka drobnego cukru brzozowego, 200 g serka ricotta,
200 g beztłuszczowego gęstego jogurtu,25 g cukru pudru, 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej,
Do przybrania: 25 g startej gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
1.Połamać biszkopty na 3 kawałki każdy, a następnie ułożyć je w 4 szklankach.
2.Wsypać kawę do kubeczka i zalać wrzątkiem. Dodać likier bądź brandy oraz drobny cukier i wymieszać, żeby się rozpuścił. Polać biszkopty w szklankach kawą. Odstawić na czas przyrządzania kremu.
3.Rozetrzeć ricottę z jogurtem, cukrem pudrem i esencją waniliową na masę o gładkiej, kremowej konsystencji i przełożyć ją na biszkopty.
4. Posypać każdą porcję deseru wiórkami czekoladowymi. Przykryć i przed podaniem włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut (lecz nie dłużej niż na 3 – 4 godziny).
3