Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

10.02.2012
piątek

Ciasto kanadyjskie

10 lutego 2012, piątek,

2 szklanki mąki, 5 jaj, 1/3 szklanki oliwy, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, łyżeczka soli (można dać trochę mniej) szklanka cukru, 1/2 szklanki soku pomarańczowego

1. Ubić pianę z białek, pod koniec dodając cukier.
2. Do piany dodać wszystkie składniki i wymieszać starannie.
3. W posmarowanej masłem foremce piec, aż wkłuty w ciasto patyczek pozostanie suchy.
Można wsypać do ciasta garść rodzynek lub siekanych migdałów czy orzechów, ale i bez tego dodatku jest pyszne.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop

Komentarze: 2

Dodaj komentarz »
  1. Panie Piotrze a co dla diabetyków na tłusty czwartek.?

  2. Bardzo proszę Pani Bożeno. A przy okazji polecamy książkę wydana przez Readers Digest właśnie dla cukrzyków, gdzie jest mnóstwo świetnych przepisów.

    Tiramisu dla diabetyków

    8 podłużnych biszkoptów (ok. 65 g),1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej,120 ml wrzątku, 2 łyżki likieru kawowego lub brandy, 1 łyżeczka drobnego cukru brzozowego, 200 g serka ricotta,
    200 g beztłuszczowego gęstego jogurtu,25 g cukru pudru, 1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej,
    Do przybrania: 25 g startej gorzkiej czekolady (minimum 70% kakao)
    1.Połamać biszkopty na 3 kawałki każdy, a następnie ułożyć je w 4 szklankach.
    2.Wsypać kawę do kubeczka i zalać wrzątkiem. Dodać likier bądź brandy oraz drobny cukier i wymieszać, żeby się rozpuścił. Polać biszkopty w szklankach kawą. Odstawić na czas przyrządzania kremu.
    3.Rozetrzeć ricottę z jogurtem, cukrem pudrem i esencją waniliową na masę o gładkiej, kremowej konsystencji i przełożyć ją na biszkopty.
    4. Posypać każdą porcję deseru wiórkami czekoladowymi. Przykryć i przed podaniem włożyć do lodówki na co najmniej 30 minut (lecz nie dłużej niż na 3 – 4 godziny).

    3