Czekoladowy sernik z wiśniami
Na ciasto czekoladowe: 3 jajka, 3/4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżki ciemnego kakao, 1/2 szklanki oleju, cukier waniliowy, łyżeczka proszku do pieczenia, 40 dag rozmrożonych wiśni lub tylez świeżych wypestkowanych
Na masę serową: 50 dag twarogu mielonego na sernik, 2 jajka, 1/2 szklanki cukru, szczypta soli, łyżeczka masła do wysmarowania formy
Na krem: 2 szklanki mleka, opakowanie budyniu waniliowego, 2 óżłtka, kostka masła, 3/4 szklanki cukru pudru,
Na polewę: ? tabliczki czekolady deserowej
1. Ser utrzeć w mikserze z cukrem i żółtkami, białka ubić z solą na sztywną pianę i połączyć z serem.
2. Masę serową przełożyć do wysmarowanej masłem formy. W nagrzanym do 180 st. C piekarniku piec około 15 minut.
3. Przygotować ciasto: zmiksować jajka, cukier puder i cukier waniliowy, dodać, mieszając, mąkę, proszek do pieczenia i kakao oraz olej. Ciasto wylać na podpieczoną masę serową poukładać na surowym wiśnie i wstawić znów do piekarnika. Piec 40 minut. ostudzić
4. Z mleka i proszku budyniowego ugotować budyń według przepisu. Odstawić do ostudzenia.
5. Utrzeć mikserem masło z żółtkami i dodawanym po trochu cukrem pudrem oraz ostudzonym budyniem. Krem wyłożyć na zimne ciasto.
6. Czekoladę rozgrzać w kuchence mikrofalowej lub w kubeczku wstawionym w garnuszek z wrzącą wodą, polać czekoladą ciasto.
Komentarze
Ciasto jest baaardzo smaczne. Zrobiłam je trzy razy w ciągu tygodnia 🙂 Wprowadziłam drobne zmiany do przepisu – masę serową robię z podwójnej ilości składników, a blachę do ciasta wykładam papierem do pieczenia, wtedy ser się nie przypieka i ciasto łatwo wyjąć z formy. Bardzo lubię Państwa stronę z przepisami i często z niej korzystam.
Dziękujemy. Życzymy kolejnych sukcesów kulinarnych i innych.
Mam parę pytań…Najpierw podpiekamy w piekarniku masę serową, następnie na wierzch sera wylewamy ciasto z wiśniami…czy po upieczeniu przekładamy ciasto serem do góry? Czy masę budyniową wylewamy na ostygnięty ser i czy 1/2 tabliczka czekolady to nie za mało??
Pani Magdo,przepis podaje kolejność prac i radzę trzymać się jej dokładnie.Kolejność działań jest taka jak podana,nic nie przewracamy do góry nogami,kolejno zaś nakładamy warstwy:serową,z wiśniami,krem budyniowy.Co do ilości czekolady,to przecież nie polewamy równą grubą warstwą lecz polewamy rozpuszczoną czekoladą wylewając ją cienkim strumyczkiem,dla ozdoby.
Smacznego i Wesołych Świąt!
Dziękuję za dodatkowe informację. Przepis wypróbuję na Święta:)Życzę zdrowych i spokojnych Świąt Bożego Narodzenia.