Zupa z pieczonej cukinii

Średnia cukinia, ? szklanki pokrojonego w kostkę boczku wędzonego, łyżka oliwy, pęczek dymki, nieduży por, pomidor, 3 ziemniaki, średnia cebula, 2 ząbki czosnku, 1/2 szklanki startego parmezanu, pół szklanki śmietany, łyżka porwanych listków bazylii, sól, pieprz, 2 kostki bulionu wołowego

1. Cukinię umyć i pokroić w plasterki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków, pokropić oliwą, posypać lekko solą i w nagrzanym do 180 st. C piekarniku piec 20 minut.
2. Pora oczyścić z uszkodzonych listków, białą i bardzo jasnozielona część pokroić w talarki, czosnek posiekać drobno, dymkę po oczyszczeniu posiekać, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Pomidora polać wrzątkiem i zdjąć skórkę usunąć pestki, po czym pokroić miąższ w kostkę.
3. Boczek stopić na patelni, wyjąć skwarki, na tłuszcz wrzucić posiekaną dymkę ze szczypiorem, pokrojony por i rozdrobniony czosnek, smażyć wszystko razem 5 minut.
4. Na patelnie do smażących się warzyw wrzucić pokrojone ziemniaki i smażyć jeszcze 10minut.
5. Do podsmażonych warzyw dodać pokrojony pomidor i cukinię, wlać 4 szklanki wody, dodać kostki bulionowe i gotować wszystko razem 15 minut.
6. Doprawić zupę śmietaną, solą i pieprzem, jeszcze chwile gotować, po czym podawać posypaną bazylią i parmezanem.