Makaron z cukinią i kiełbasą

? opakowania makaronu linguine lub spaghetti, 2 nieduże, wąskie cukinie, 40 dag nietłustej kiełbasy, łyżka oliwy, 5 łyżek mąki, 5 łyżek masła, 1, 5 szklanki mleka, 4 łyżki śmietany, szklanka startego na grubej jarzynowej tarce sera cheddar, 4 łyżki startego parmezanu, łyżka posiekanego świeżego oregano, sól, pieprz

1. Kiełbasę i cukinię pokroić w półplasterki, podsmażyć na oliwie.
2. Ugotować makaron al dente, odcedzić, trzymać w cieple.
3. Rozgrzać w garnku masło, dodać mąkę, podsmażyć na złoto i mieszając wlewać mleko. Mieszać, najlepiej ubijaczką, aż sos zacznie gęstnieć. Doprawić sos startym cheddarem, śmietaną, solą, pieprzem, dodać siekane oregano a na końcu podsmażoną kiełbasę z cukinią.
4. Do garnka z sosem dodać makaron wymieszać. Podając posypywać każdą porcję startym parmezanem.