Kurczak w śmietance
12 podudzi z kurczaka (tzw. pałeczek) lub bioder czy 4 ćwiartki, spory liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 łyżki oleju z pestek winogron, 2 duże ząbki czosnku, 2 suszone borowiki, pół łyżeczki przyprawy do kurczaka (niekoniecznie), sól, pieprz, szklanka słodkiej śmietanki 12-proc.
1, Mięso umyć, osuszyć papierowym kuchennym ręcznikiem i posolić.
2. Olej rozgrzać w płaskim garnku, po czym obsmażyć mięso na ciemnozłoto.
3. Do obsmażonych kawałków mięsa dodać półtorej szklanki wody, pokruszony liść laurowy, ziele angielskie, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i umyte suszone grzybki.
4. Dusić potrawę, aż mięso stanie się miękkie, w czasie duszenia dodać pieprz i, ewentualnie, sól oraz przyprawę do kurczaka.
5. Kiedy mięso jest miękkie wymieszać śmietanę z gorącym sosem spod kurczaka, po czym wlać z powrotem do garnka i zagotować raz jeszcze.
Komentarze
Bardzo przyjemne danie. Pierwszy raz zrobiony przeze mnie kurczak smakował mi. Składniki dobrze się komponują dając ciekawy, przyjemny i gładki smak. Przy tym danie nie wymaga wielu umiejętności w kuchni, co dla mnie jest wyjątkowym plusem…:)
Odnośnie umiejętności. Czy doradziliby mi Państwo jak smażyć kurczaka, żeby olej nie pryskał na wszystkie strony, i żeby mięso obsmażało się równomiernie?
Dziękuję Państwu bardzo za przepis i pozdrawiam,
Maksymilian
Olej zawsze pryska. Można to trochę zneutralizować lejąc nieco więcej tłuszczu i smażąc w głębokiej patelni. My dodatkowo zabezpieczamy się pokrywką zrobioną z gęstej siatki. Takie pokrywki są w sklepach z artykułami kuchennymi. Pozdrawiamy
Ciekawy przepis, ale czy mozna jakoś zastąpić rodzynki?
Oczywiście można.Proponuję dodać suszone żurawiny i odrobinę cukru, by kwaśność owoców nieco złamać słodyczą. Albo suszone morele, tylko drobno pokrojone. Smacznego!