Zupa superekspresowa

Średnia cukinia, 2marchwie, 2 średnie ziemniaki, 2 kostki rosołu cielęcego lub drobiowego, 3 ziarna ziela angielskiego, szczypta pieprzu ziołowego i szczypta mielonego czarnego pieprzu, pół łyżeczki suszonych ziół prowansalskich lub łyżka posiekanego koperku, 2 łyżki śmietany (może być 18 lub 12-proc.)

1. Marchew obrać i pokroić w plasterki. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.
2. W garnku zagotować 4 szklanki wody, dodać ziarna ziela angielskiego, kostki rosołowe i marchew oraz ziemniaki. Gotować pod przykryciem 10 minut.
3. W tym czasie obrać cukinię, której można nie obierać pokroić w kostkę. Dodać do garnka z gotującymi się ziemniakami i marchewką. Gotować pod przykryciem do miękkości.
4. Doprawić zupę do smaku obydwoma rodzajami pieprzu, dodać śmietanę i silnie zagrzać.
Podając posypać ziołami prowansalskimi lub siekanym koperkiem.