Kotlety z fasoli

Półtorej szklanki drobnej suchej fasoli, pół szklanki tartej bułki, jajko, średnia cebula, pół szklanki startego żółtego sera, 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki, sól, pieprz; do smażenia – ćwierć szklanki oleju.

1. Fasole umyć, zalać 4 szklankami zimnej wody i pozostawić co najmniej na 12 godzin. Ugotować w tej samej wodzie. Ostudzić.
2. Cebule drobno posiekać i podsmażyć na złoto w łyżce oleju.
3. Ugotowaną fasolę zemleć w maszynce do mięsa wraz z podsmażoną cebulą.
4. Do zmielonej fasoli z cebulą dodać jajko i 2 łyżki tartej bułki oraz siekaną zieloną pietruszkę. Doprawić solą i pieprzem
5. Z masy formować niewielkie owalne kotlety, które obtaczać w tartej bułce.
6. Rozgrzać pozostały olej i smażyć kotlety z obu stron na rumiano.