Kurczak w śmietance

12 podudzi z kurczaka (tzw. pałeczek) lub bioder czy 4 ćwiartki, spory liść laurowy, 4 ziarna ziela angielskiego, 4 łyżki oleju z pestek winogron, 2 duże ząbki czosnku, 2 suszone borowiki, pół łyżeczki przyprawy do kurczaka (niekoniecznie), sól, pieprz, szklanka słodkiej śmietanki 12-proc.

1, Mięso umyć, osuszyć papierowym kuchennym ręcznikiem i posolić.
2. Olej rozgrzać w płaskim garnku, po czym obsmażyć mięso na ciemnozłoto.
3. Do obsmażonych kawałków mięsa dodać półtorej szklanki wody, pokruszony liść laurowy, ziele angielskie, obrane i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i umyte suszone grzybki.
4. Dusić potrawę, aż mięso stanie się miękkie, w czasie duszenia dodać pieprz i, ewentualnie, sól oraz przyprawę do kurczaka.
5. Kiedy mięso jest miękkie wymieszać śmietanę z gorącym sosem spod kurczaka, po czym wlać z powrotem do garnka i zagotować raz jeszcze.