Filet z kaczki z jeżynami
Podwójny filet z kaczki (ze skórką), całą pomarańcza, pół łyżeczki ziaren kolendry, 2 łyżki posiekanych listków kolendry, szklanka świeżych lub mrożonych jeżyn, 2 łyżki cukru, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, sól i pieprz do smaku.
1. Odkroić cienkie paski skórki pomarańczowej (najlepiej robić to przy pomocy specjalnego nożyka lub grubą tarką jarzynową albo po prostu ostrym nożem), następnie przekroić owoc i wycisnąć sok.
2. Umyte i posypane solą i pieprzem filety z kaczki obficie skropić sokiem pomarańczowym i odstawić na pół godziny.
3. Ziarna kolendry utłuc w moździerzu, dodać siekane listki kolendry, wymieszać i posypać tą mieszanką mięso.
4. Jeżyny wymieszać z cukrem, dodać 2 łyżki wody i poddusić. Na koniec dodać skórkę pomarańczową.
5. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić filet z kaczki z obu stron, po czym dodać masło oraz łyżkę wody i dusić mięso pod przykryciem 20m minut.
6. Podzielić filet na porcje, do każdej podać po trochu duszonych jeżyn.
Komentarze
Ach Panie Piotrze!
Jak dobrze wznowić kulinarne przygody w ten sposób!
Wspaniały przepis i prosty. Takie lubię najbardziej, wszak wciąż jest początkującym kucharzem.
Czy mógłbym przy okazji poprosić o radę? Od czego warto rozpocząć przygodę z wypiekami?
Pozdrawiam!
Radziłbym od kruchych rogalików z nadzieniem konfiturowym( z róży, moreli lub śliwki).Przepis nazywa się ciasto uniwersalne ifunkcjonuje w naszej rodzinie ponad półtora wieku. Można z niego robić wiele różnych pysznych rzeczy. Smacznego!