Filet z kaczki z jeżynami

Podwójny filet z kaczki (ze skórką), całą pomarańcza, pół łyżeczki ziaren kolendry, 2 łyżki posiekanych listków kolendry, szklanka świeżych lub mrożonych jeżyn, 2 łyżki cukru, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, sól i pieprz do smaku.

1. Odkroić cienkie paski skórki pomarańczowej (najlepiej robić to przy pomocy specjalnego nożyka lub grubą tarką jarzynową albo po prostu ostrym nożem), następnie przekroić owoc i wycisnąć sok.
2. Umyte i posypane solą i pieprzem filety z kaczki obficie skropić sokiem pomarańczowym i odstawić na pół godziny.
3. Ziarna kolendry utłuc w moździerzu, dodać siekane listki kolendry, wymieszać i posypać tą mieszanką mięso.
4. Jeżyny wymieszać z cukrem, dodać 2 łyżki wody i poddusić. Na koniec dodać skórkę pomarańczową.
5. Na patelni rozgrzać oliwę, zrumienić filet z kaczki z obu stron, po czym dodać masło oraz łyżkę wody i dusić mięso pod przykryciem 20m minut.
6. Podzielić filet na porcje, do każdej podać po trochu duszonych jeżyn.