Golonka cielęca po włosku

Ok. 1 kg pokrojonej w plastry giczy cielęcej, 2 duże cebule, 2 ząbki czosnku, 6 średnich pomidorów, szklanka siekanej zielonej pietruszki, 3 łyżki oliwy, szklanka rosołu drobiowego (z kostki), sól, pieprz.

1. Mięso umyć, osuszyć, posypać solą i pieprzem.
2. Cebule pokroić w piórka, czosnek pokroić w plasterki.
3. Rozgrzać oliwę w głębokiej patelni (koniecznie z pokrywką), zeszklić cebulę, po czym dodać mięso i czosnek. Pod koniec obsmażania posypać mąką.
4. Po zdjęciu skórki pokroić pomidory w ćwiartki i wraz z rosołem dodać do podsmażonego mięsa.
5. Dodać siekaną zieloną pietruszkę i dusić potrawę godzinę na jak najmniejszym ogniu. W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.

Potrawę podawać ze świeżą bułką lub z dodatkiem ryżu ugotowanego na sypko.