Kremowa zupa z cytryn
Półtorej cytryny, 4 szklanki rosołu warzywnego z kostki lub wywaru warzywnego, pół szklanki słodkiej śmietanki 30-proc., łyżka masła, 2 łyżki suchego ryżu, sól. Jako dodatek: 2 czerstwe bułki, łyżka masła.
1. Zagotować rosół warzywny lub wywar ze skórką cytrynową z ? cytryny.
2. W młynku do kawy zmielić suchy ryż na mączkę.
3. Rozpuścić łyżkę masła, dodać mączkę ryżową, przygotować złocistą zasmażkę, dodać do wywaru, zagotować.
4. Usunąć skórkę cytrynową, dodać do zupy sok z całej cytryny i śmietankę.
5. Połówkę cytryny obrać ze skórki, pokroić na cienkie plasterki, dodać do zupy.
6. Bułki pokroić w kostkę, zrumienić na suchej patelni, na koniec dodać masło i wymieszać z grzankami.
Komentarze
ja do smażonej cebulki dodaję szczyptę papryki mielonej(ostrej lub słodkiej),ale trzeba pamiętać,że robi się to w ostatniej fazie smażenia i paprykę wsypuje się na moment,bo inaczej przepali się i będzie gorzka.Zupa z taką zasmażką nabiera pięknego koloru i aromatu i nie jest już dziadowska,a staje się książęca.Ten manewr z dodawaniem sproszkowanej papryki do zasmażki pamiętam z Jugosławii(Serbii).Pozdrawiam
O to i my spróbujemy tę modyfikację. Nazwy jednak nie zmienimy, ta jest bowiem bardzo stara więc warto ją zachować.
Witam Panie Piotrze, dwa dni temu w Radio TOKFM usłyszałem proponowany przez Pana przepis składający się z mięsa z bodaj 3 łopatek różnego rodzaju, pieczonych z ziemniakami, cebulą i czosnkiem. Mam uprzejmą prośbę o wskazanie gdzie mogę znaleźć ten przepis ponieważ chciałbym przygotować to danie, a jadąc samochodem nie mogłem zrobić notatek.
PS. A może ktoś z internautów zna ten przepis…?
Pozdrawiam z Poznania
Krzysiek
Panie Krzysztofie, ten przepis nazywa się baekenoffe i jest potrawa jednogarnkowa przygotowywana przez chłopów alzackich gdy szli na prace polowe. Po powrocie wyjmowano garnek z pieca chlebowego i syte danie było gotowe. To danie jest tu w witrynie. Łatwo może je Pan sobie wydrukować. Życzę smacznego.
Małe sprostowanie: ten przepis w witrynie figuruje pod nazwą baekenofe. Drugie „f” gdzieś się zapodziało więc komputer na poprawną nazwę nie zareaguje. Pozdrawiam ponownie.
Bardzo dziękuję za informacje… Smakowało wyśmienicie całej rodzince.
Pozdrawiam
Krzysiek
Cieszę się i polecam też inne przepisy z witryny. Smacznego.
Witam Państwa
Mam taką prośbę czy mogłabym prosić o przepis na zupę dyniową ?? Słuchałam 2 dni temu audycji 4 pory roku w 1 Programie Polskiego Radia . Państwo gościli w radio i podawali ten przepis niestety nie zapisałam a tu nie mogę znaleźć . Przepis był bardzo prosty ale nie chciałabym gotować zupy ” na oko ” O ile dobrze pamiętam to Pan Piotr podawał ten przepis zupa delikatnie pikantna z imbirem i mogła być z cynamonem . Bardzo dziękuję i będę bardzo wdzięczna za podanie przepisu . Pozdrawiam ciepło Ania
Pani Aniu, to Austriacja zupa dyniowa. Wystarczy tę nazwę wpisać w prostokąt z prawej strony u góry tej strony. I kliknąć w wyszukiwanie. Przepis pojawi się natychmiast.
Radzę też zastapić imbir suszony imbirem świezo startym na tarce. Lepszy aromat i mocniejszy smak. Powodzenia!
Dziękuję za przepis 🙂 Zupę dyniową już jadłam nie raz, uwielbiam ją ale chciałabym aby moi najbliżsi ją też polubili. Jutro im ugotuję 🙂 Pozdrawiam
Życzymy sukcesu ale to pewna sprawa! Smacznego.