Kremowa zupa z cytryn

Półtorej cytryny, 4 szklanki rosołu warzywnego z kostki lub wywaru warzywnego, pół szklanki słodkiej śmietanki 30-proc., łyżka masła, 2 łyżki suchego ryżu, sól. Jako dodatek: 2 czerstwe bułki, łyżka masła. 

1. Zagotować rosół warzywny lub wywar ze skórką cytrynową z ? cytryny.
2. W młynku do kawy zmielić suchy ryż na mączkę.
3. Rozpuścić łyżkę masła, dodać mączkę ryżową, przygotować złocistą zasmażkę, dodać do wywaru, zagotować.
4. Usunąć skórkę cytrynową, dodać do zupy sok z całej cytryny i śmietankę.
5. Połówkę cytryny obrać ze skórki, pokroić na cienkie plasterki, dodać do zupy.
6. Bułki pokroić w kostkę, zrumienić na suchej patelni, na koniec dodać masło i wymieszać z grzankami.