Słodkie życzenia

Dzisiejszych solenizantek (tych ujawnionych) jest co najmniej dwie. Składam więc im słodkie  życzenia i wysyłam same dobre myśli. A przy okazji dwa (chyba nawet już znane na blogu) wspaniałe przepisy tortowe. Każda Krystyna wybierze ten, który jej się bardziej spodoba. Dlatego przepisy są ilustrowane.

Wesołej zabawy!

Fot. P. Adamczewski

Tort  morelowy

Na ciasto:25 dag (1,5 szklanki ) mąki, 170 g masła ,10 dag mielonych lub bardzo drobno posiekanych  migdałów,  1/2 szklanki cukru pudru, 4 żółtka, ew. zapach np. wanilia;

Krem: ok. 1/2  słoiczka dobrej , kwaśnej marmolady morelowej (od biedy można ją zastąpić powidłami śliwkowymi), 4 białka, 1/2  szklanki cukru pudru;

Na lukier: ok. 1/2  szklanki cukru pudru, ćwierć słoiczka powideł lub  marmolady morelowej, łyżka soku cytrynowego.

1.Wykonanie ciasta: mąkę posiekać z cukrem pudrem i masłem, dodać migdały oraz  żółtka i zagnieść ciasto. Rozwałkować  na 5 jednakowych placków (tortownica o średnicy 22 – 25 cm). Kolejno piec na złocisto. Uwaga: placki dopóki zupełnie nie wystygną  są bardzo kruche.

2.Wykonanie kremu: ubić  sztywną pianę z białek dodając pod koniec cukier i zmiksowaną marmoladę. Przełożyć  kremem   placki.

3.Wykonanie lukru: utrzeć składniki lukru i rozsmarować  go na wierzchu tortu. Przybrać  połówkami orzechów włoskich i siekanymi migdałami.

Tort powinien postać w lodówce lub chłodnym miejscu  co najmniej 3 – 4 dni.

Fot. P. Adamczewski

Tort Marcello

25 dag kupnych biszkoptów, 3 całe jajka, 3 żółtka, 1 kostka masła, 7 łyżek cukru, 3 łyżki kakao, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 2 łyżki mleka skondensowanego lub śmietanki, 1 kieliszek koniaku, łuskane orzechy włoskie, bita śmietana.

1. Na parze ubić jajka z 4 łyżkami cukru.

2. Masło utrzeć z 2 łyżkami cukru i 3 żółtkami.

3. Obydwie masy połączyć, dodając 3 łyżki kakao i czekoladę rozpuszczoną w małej ilości ciepłej przegotowanej wody.

4. Przygotować mocną kawę (3 ? 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w 1 szklance wrzątku), dodać mleko skondensowane lub śmietankę i koniak, ostudzić.

5. Na spód tortownicy włożyć 1/3 masy, a następnie układać biszkopty uprzednio umoczone na moment w kawie, znów 1/3 masy i biszkopty i znów pozostałą resztę masy.

6. Posypać orzechami i ułożyć zgrabnie bitą śmietanę. Można śmietanę posypać jeszcze wiórkami czekoladowymi.

7. Tortownicę wstawić do lodówki. Tort podawać zimny. Tort nie jest zbyt słodki i dodatek bitej śmietany ma mu dodać słodyczy. Jeżeli unika się nadmiernego słodzenia, można pozostawić tort bez śmietany.