Ale feta!

Słowo feta po grecku znaczy plaster. Dla mnie zaś biały plaster fety to wyjątkowy smakołyk. Podobne sery oprócz Grecji produkowane są także w Albanii i Bułgarii. Grecy jednak byli szybsi niż ich sąsiedzi i 14 października 2007 nazwę „feta”  zastrzegli dla siebie międzynarodowym patentem. Od tej pory ta nazwa jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji.


Ser feta jest produkowany z mieszanki pasteryzowanego mleka owczego z kozim (to drugie stanowi maksymalnie 30%  tej mieszanki) lub tylko z mleka owczego. Niedozwolone jest używanie wszelkich środków konserwujących lub koloryzujących, a okres dojrzewania wynosić musi co najmniej 3 miesiące. Bardzo szczegółowe wymogi technologii i kwalifikacje personelu zostały w Grecji prawnie unormowane i podlegają stałej kontroli.
Feta należy do grupy serów miękkich o zawartości tłuszczu ok. 40%. Jest też serem kruchym, dobrze topiącym się w wysokiej temperaturze.
Ponieważ amatorów fety jest sporo nie tylko na Bałkanach, to szybko smakołyk ten stał się  serem bardzo chętnie podrabianym. Według danych greckiego Ministerstwa Rolnictwa światowy rynek sprzedaży fety osiąga ok. 500 tysięcy ton, podczas gdy Grecja eksportowała go w roku 2003 jedynie 89 tysięcy ton.
Feta ma wiele różnych smakowitych zastosowań. Zwłaszcza w lecie, bo świetnie współgra ze świeżymi warzywami a także owocami. Sałatki z tym serem są wakacyjnym przebojem nie tylko w Grecji.
Moje ulubione przepisy z udziałem fety to:
Pulpety, fasolka, feta
 50 dag mięsa mielonego (mieszanego), 60 dag fasolki szparagowej, 15 dag fety, 20 dag koktajlowych pomidorków, 1 cebula, 1 jajko, 1 łyżeczka oregano, 2 łyżki kaparów, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, tarta bułka, sól, pieprz, oliwa, sok z cytryny, 100 ml bulionu, musztarda,
1.Fasolkę umyć i obciąć jej końce.
2.Cebulę obrać i posiekać. Połowę odłożyć a drugą wymieszać z mięsem, jajkiem, oregano, 3 łyżkami tartej bułki, połową natki pietruszki, łyżeczka soli i świeżo zmielonym pieprzem do smaku.
3.Zwilżyć dłonie i formować w nich pulpety wielkości jajka. Smażyć je na oliwie aż będą złociste z każdej strony.
4.Gotować fasolkę osolonej wodzie al dente. Odcedzić i odłożyć.
5.Do bulionu wlać sok z cytryny, dodać 2 łyżki musztardy, pozostałą posiekana cebulę i resztę natki pietruszki. Wlać oliwę (ok. 5 łyżek) i wszystko dokładnie wymieszać. Sosem polać fasolkę.
6.Umyte pomidory przekroić na połowy a fetę pokroić w kostkę. Dołożyć kapary. Wszystko dodać do fasolki. Doprawić do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Dodać pulpety i podawać.

Feta z ziemniakami na patelni

1 opakowanie sera feta, 10 ziemniaków, 15 czarnych oliwek bez pestek, 1 cebula, sól, pieprz, oliwa, zioła prowansalskie

1.Ser pokroić w kostkę a oliwki na połówki.
2.Umyte ziemniaki ugotować w mundurkach a po ostudzeniu obrać i pokroić w plasterki.
3.Obrać cebulę, pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie.
4.Dodać na patelnię ziemniaki i i oliwki. Podsmażyć, odstawić i wsypać pokrojoną fetę. Doprawić solą, świeżo zmielonym pieprzem i ziołami. Podawać.

Jajka faszerowane fetą
8 jaj na twardo, 10 – 15 dag fety, 2 łyżki masła, 2 łyżki kwaśnej śmietany 30 proc. sól, biały pieprz, do przybrania: łyżka posiekanych listków kolendry.
1. Jajka obrać ze skorupek, przekroić na połówki, wyjąć żółtka.
2. Żółtka utrzeć z rozdrobnioną fetą, masłem i śmietaną, doprawić pieprzem i ostrożnie solą.
3. W otwory w białkach powkładać masę serowo – żółtkową, rozsmarować ją na cały wierzch jajek.
4. Zapiec w piekarniku na rumiano. Przybrać listkami kolendry.

Z fetą każda feta jest przyjemniejsza a napewno smaczniejsza!