Zupa z selera z przyprawą curry

Ok. 25 dag cielęciny z kością, 6 ziemniaków, duży seler naciowy, cebula, pół białej części pora, 3 plasterki imbiru, łyżeczka łagodnej przyprawy curry, przyprawa do zup w płynie, łyżka oliwy, sól, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki

1. Mięso umyć, zalać w garnku 6 szklankami wody, imbir i gotować, aż mięso zacznie mięknąć.
2. Cebulę i por pokroić w piórka i podsmażyć na oliwie, dodać pokrojone w cienkie paski łodygi selera, dalej chwilę dusić pod przykryciem wsypać curry, po czym dodać do gotującego się wywaru z mięsa.
3. Do zupy dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować 20 minut, mięso wyjąc z zupy, ostudzić, pokroić na kawałki.
4. Zupę zmiksować; dodać do zupy pokrojone mięso, doprawić przyprawą do zup i solą.
Podawać zupę posypaną siekaną zieloną pietruszką.