Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

24.02.2012
piątek

Zupa aksamitna

24 lutego 2012, piątek,

2 udka z kurczaka, 6 większych ziemniaków, porcja włoszczyzny bez kapusty łyżka oliwy, sól, pieprz, 3 ziarna ziela angielskiego, liść laurowy, goździk, 1/2 szklanki słodkiej śmietanki 12-proc., szczypta startej gałki muszkatołowej, łyżka siekanej zielonej pietruszki

1. Ziemniaki i włoszczyznę obrać, pokroić w kostkę.
2. Na rozgrzanej w garnku oliwie obsmażyć udka, dodać pokrojone ziemniaki i włoszczyznę, posypać solą i pieprzem, chwilę smażyć, wlać 6-8 szklanek wody, dodać ziele angielskie, liść laurowy i goździk i gotować 30 minut pod przykryciem.
3. Kiedy mięso jest zupełnie miękkie wyjąć je, ostudzić i po odrzuceniu kości drobno pokroić. Wyjąć z zupy ziele, listek i goździk.
4. Zupę wraz z mięsem zmiksować na gładki krem, wlać śmietankę, doprawić raz jeszcze solą i pieprzem do smaku, wsypać także nieco gałki muszkatołowej. Zagrzać, podawać z dodatkiem siekanej zielonej pietruszki.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop