Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

24.02.2012
piątek

Zupa dyniowa ze szpinakowymi paskami

24 lutego 2012, piątek,

1,5 kg miąższu z dyni, 2 ząbki czosnku, 2 cebule, 2 marchwie, 4 mięsiste pomidory, 4 łyżki oliwy z oliwek, gałązka tymianku, 8 szklanek bulionu warzywnego (może być z kostki), 4 łyżki kwaśnej gęstej śmietany, ? łyżeczki startej gałki muszkatołowej, sól, pieprz, 20 dag świeżego szpinaku

1. Dynie pokroić w kostkę, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, marchew pokroić w cienkie plasterki, 2 pomidory, po polaniu wrzątkiem i zdjęciu skórki, pokroić na kawałeczki.
2. W garnku rozgrzać połowę oliwy, zeszklić cebulę i czosnek, dodać dynię i dusić 5 minut.
po czym dodać marchew i pomidory, wlać bulion i gotować 20 minut od momentu wrzenia.
3. Usunąć gałązkę tymianku, zupę zmiksować, dodać śmietanę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
4. Pozostałe pomidory po polaniu wrzątkiem obrać ze skórki, pokroić w kostkę. Umyty szpinak pokroić w paski. Na rozgrzanym pozostałym oleju poddusić przez minutę posiekane pomidory i szpinak. Każdą porcję zupy ozdabiać duszonymi pomidorami ze szpinakiem.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop