Przepiórki pieczone

Przynajmniej po 1 przepiórce na osobę, do każdej przepiórki po 2 szerokie a cienkie plasterki świeżej słoniny, na 4 przepiórki – 2 łyżki masła, sól, dla amatorów kilka gałązek zielonej natki pietruszki lub po 2 igiełki rozmarynu

1. Przepiórki sprawić, usunąć pozostałości piórek, wymyć i posolić wewnątrz i z wierzchu.
2. Owinąć każdą tuszkę 2 plasterkami słoniny, lekko obwiązać białą bawełnianą nicią. (Amatorzy bardziej aromatycznego pieczystego mogą włożyć do brzuszków po gałązce zielonej pietruszki lub po 2 igiełki rozmarynu. )
3. Nagrzać piekarnik do temperatury 180 st. C, wstawić przepiórki i piec około 30 minut lub w razie potrzeby nieco dłużej.
4. Przez cały czas pieczenia, co kilka minut polewać, najpierw stopionym masłem a potem powstałym sosem. Przepiórki można podawać na grzankach z bułki lub z dodatkiem ziemniaków z wody lub pieczonych.
W handlu bywają przepiórki dzikie lub hodowlane, które jednak prawie nie różnią się smakiem.