Perliczka pieczona

Perliczka, 10 pasków świeżej słoniny, łyżka masła lub margaryny, sól, łyżeczka do kawy mielonego imbiru

1. Sprawić perliczkę ? o ile jest w piórach, trzeba je ostrożnie wyrywać, zgodnie z kierunkiem, w jakim rosną. Umyć, osuszyć papierową kuchenną ściereczką, posolić wewnątrz i z zewnątrz.
2. Piersi naszpikować paskami słoniny (wkładając je pod skórę).
3. Wymieszać masło z imbirem i posmarować nim całą tuszkę.
4. Nagrzać piekarnik i piec perliczkę w temperaturze 180 st C. Jeżeli zbyt szybko się rumieni nakryć na chwilę arkuszem folii aluminiowej. Polewać stosunkowo często wytapiającym się tłuszczem.
Choć smak mięsa perliczki przypomina smak dziczyzny jest to ptak hodowlany.