Kremówka błyskawiczna
36 prostokątnych herbatników
Na krem: 3 szklanki mleka, kostka masła,3/4 szklanki cukru, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią,3 jajka, cukier puder do posypania
1.Poukładać połowę herbatników w wyłożonej papierem do wypieków foremce.
2.Zmiksować szklankę mleka z mąką i jajkami.
3.2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym oraz masłem.
4.Do gorącego mleka wlewać zmiksowane mleko i mieszając zagotować. Kiedy masa zgęstnieje, wyłożyć masę na ułożone w foremce herbatniki, przykryć pozostałymi herbatnikami, na wierzchu położyć kawałek papieru do wypieków i odstawić przyciśnięte niezbyt ciężką deską lub foremką do pieczenia. Odstawić do zupełnego ostudzenia.
5.Wierzch posypać przez sitko cukrem pudrem, podzielić na porcje.
Komentarze
Oj, a ile mąki? W skłądnikach nie ma informacji o mące wogóle, a w wykonaniu jest:(((((
1 szklanka mąki. Bardzo przepraszamy za roztargnienie. Chyba jednak korekta nadchodzi w porę.
w porę:)) Dziękuję. Wczoraj z córką z okazji jej imieninek zrobiłyśmy poprostu inne ciastko: Ciasto Renata – przepyszne!!! Dziękuję
Cieszymy się,że nie było wpadki. I to z naszej winy. Życzymy dalszych słodkich sukcesów.