Kasza jęczmienna z czerwoną fasolą

Puszka konserwowej czerwonej fasoli, żółta papryka, 3 większe pory, 2 łyżki oleju, łyżka masła i łyżka mąki, szklanka mleka, sok z cytryny, 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki, starta gałka muszkatołowa, sól i pieprz do smaku, 1, 5 szklanki kaszy jęczmiennej wiejskiej
Do natłuszczenia formy: łyżka masła

1. Rozgrzac łyżkę oleju w garnku, wysypać kaszę i mieszając doprowadzić do tego, aby ziarna kaszy nabrały szklistości. Zalać 2 i pół szklanki wody, dodać do smaku sól i gotować do momentu, aż kasza wchłonie cały płyn..
2. Umytą paprykę pokroić w kostkę, fasolę odsączyć z zalewy, opłukać na durszlaku wodą . Połączyć paprykę i fasolę z kaszą, chwilę razem gotować.
3. Pory pokroić na kawałki 3-4 centymetrowe, poddusić na pozostałej łyżce oleju i także dodać do kaszy.
4. Rozpuścić w garnuszku masło, dodać mąkę i przyrządzić złotą zasmażkę, dodać mleko i mieszać, aż powstanie sos, doprawić sokiem cytrynowym do smaku, dodać sól, pieprz i trochę startej gałki muszkatołowej.
5. W posmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym ułożyć kaszę z fasolą. Zalać przygotowanym sosem.
6. Nagrzać piekarnik do 120 °C i zapiekać potrawę 20 minut.