Indyczy filet w warzywnej potrawce
Ok. 80 dag piersi indyczej, 4 dymki, cukinia, bakłażan, 2 czerwone i 1 żółtka papryka, szklanka bulionu warzywnego z kostki, 4 łyżki śmietany 18-proc., łyżeczka koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, szczypta ziół prowansalskich, łyżka mielonej słodkiej papryki
1. Umyte mięso wytrzeć papierowym kuchennym ręcznikiem, pokroić w kostkę wielkości połowy pudełka zapałek,
2. Cebule pokroić w piórka, bakłażan i cukinię w kostkę o boku ok. 3 cm, oba rodzaje papryki w paski, czosnek przecisnąć przez praskę.
3. Na patelni rozgrzać olej zrumienić na nim ze wszystkich stron kostki mięsa, dodać pokrojone warzywa, doprawić ziołami prowansalskimi i przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Smażyć wszystko razem, mieszając, około 5 minut.
4. Do warzyw z mięsem wlać bulion, dodać śmietanę, koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę. Dusić 25 minut.
Podawać z ryżem lub kaszą gryczaną.