Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

28.01.2011
piątek

Zapiekanka szpinakowo-mięsna

28 stycznia 2011, piątek,

8 ziemniaków, 50 dag świeżego szpinaku, 50 dag mielonego mięsa wieprzowego, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 jajka, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, 2 łyżki masła, 6 plasterków sera
Do posmarowania formy: łyżka masła
Do posypania formy: 2 łyżki tartej bułki

1. Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki,
2. Szpinak obrać, umyć, osączyć z wody.
3. Cebulę i czosnek posiekać jak najdrobniej, zeszklić na maśle, dodać szpinak, chwilę smażyć, doprawić solą i pieprzem. Przestudzić.
4. Mielone wyrobić z jajkami i posiekaną drugą cebulą, doprawić solą i pieprzem.
5. Formę żaroodporną posmarować masłem, wysypać tartą bułką, ułożyć warstwę plasterków ziemniaków, na niej mięso i szpinak. Na wierzchu ułożyć plasterki sera.
6. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 st. C i zapiekać potrawę około 40minut.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop

Komentarze: 3

Dodaj komentarz »
  1. Ciekawy przepis na zapiekankę mięsną:) Mam takie pytanie czy można świeży szpinak zastąpić mrożonym?

  2. Można. Tylko należy go na durszlaku dobrze osączyć a potem podczas smażenia odparować.
    Smacznego!

  3. Bardzo dziękuje o odpowiedź:) Spróbuję 🙂