Reklama
Polityka_blog_top_bill_desktop
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot1
Polityka_blog_top_bill_mobile_Adslot2
Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu Gotuj się! - Polskie pasje kulinarne i kultura stołu

28.01.2011
piątek

Strucla serowa

28 stycznia 2011, piątek,

Na ciasto: 3 szklanki mąki, 10 łyżek masła, 2 jaja, pół szklanki śmietany, 5 dag drożdży, 5 łyżek miodu, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
Do posmarowania blaszki: łyżka masła
Na masę: 30 dag tłustego twarogu, najlepiej trzykrotnie mielonego, 3 łyżki śmietanki, jajko, cukier waniliowy z prawdziwą wanilią
Do posypania ciasta: łyżka cukru pudru

1. Mąkę nożem przesiekać z zimnym masłem. Drożdże rozetrzeć z miodem. Do mąki z masłem dodać drożdże, śmietankę, jajka i cukier waniliowy. Zagnieść ciasto. Uformować ciasto w kulę i odstawić w ciepłe miejsce.
2. Przygotować masę: twaróg wymieszać z jajkiem i cukrem waniliowym.
3. Ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować, na każdej części rozsmarować połowę masy, zwinąć.
4. Ułożyć strucle w posmarowanej blaszce.
5. W piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st. C. piec ciasto 50minut.
Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_mobile
Reklama
Polityka_blog_bottom_rec_desktop