Kurczak z grzybowym sosem

4 filety z kurczęcej piersi, 50 dag pieczarek, 2 łyżki oliwy, 2 łyżki masła, pęczek dymki, pół szklanki parmezanu startego na grubej jarzynowej tarce, sól, pieprz, 6 łyżek mleka, 6 łyżek bulionu warzywnego (może być z kostki)
Jako dodatek: ugotowany ryż.

1. Filety podzielić na połówki, lekko zbić tłuczkiem, posypać solą i pieprzem.
2. Na patelni rozgrzać masło z oliwą, smażyć mięso z każdej strony 5 minut, odłożyć pozostawiając na patelni tłuszcz.
3. Pokroić w plasterki pieczarki, podsmażyć na tłuszczu pozostawionym na patelni, po kilku minutach wlać mleko i bulion i gotować, aż sos odparuje co najmniej w połowie. Sos przyprawić do smaku solą i pieprzem
4. Ułożyć na półmisku ryż, polać sosem, usmażone filety pokroić w plastry i ułożyć na wierzchu, posypać grubo zmielonym pieprzem i startym grubo parmezanem.