Kopytka z ziołowym sosem serowym

Na kopytka: 8 dużych ziemniaków, jajko, 2 i pół szklanki mąki pszennej, sól
Na sos: Dwa 100-gramowe serki topione (najlepszy jest ementaler lub gouda), 15 dag twarożku homogenizowanego, 6 łyżek słodkiej śmietanki 12-proc., spora szczypta startej gałki muszkatołowej, 2 łyżki posiekanego świeżego tymianku, spora szczypta grubo zmielonego czarnego pieprzu.

1. Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować w osolonej wodzie, ostudzić i przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce.
2. Do ziemniaków dodać jajko oraz mąkę i zagnieść ciasto.
3. Formować z ciasta ziemniaczanego wałki, a następnie kroić je ukośnie nadając kluskom kształt kopytek.
4. Zagotować 3 – 4 litry lekko osolonej wody wrzucić kopytka i gotować 5 minut od wypłynięcia. Odcedzić.
5. Dokładnie wymieszać w niedużym kubku serki topione z twarożkiem, dodać gałkę muszkatołową do smaku i w wstawić kubek do większego naczynia z gotującą się wodą. Mieszając ogrzewać do połączenia się serów w jednorodny sos.
6. Sos dodać do gorących kopytek, wymieszać, posypać siekanym tymiankiem.