Dorsz w śmietanie

Ok. 70 dag filetów z dorsza, duża cebula, jajko, sól, 4 łyżki oleju, 2 łyżki tartej bułki, 3/4 szklanki śmietany 18-proc., 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki.

1. Cebulę posiekać bardzo drobno podsmażyć na łyżce oleju. Kiedy zaczyna sie złocić – odstawić do ostudzenia.
2. Filety umyć, osuszyć, podzielić na porcje i lekko osolić.
3. Ostudzona cebulę wymieszać z jajkiem.
4. Rozgrzać pozostały olej na patelni.
5. Każdy kawałek ryby maczać w jajku z cebulą a następnie w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę zalać śmietaną i zagotować.
Podając posypać siekaną zieloną pietruszką.