Dorsz w śmietanie
Ok. 70 dag filetów z dorsza, duża cebula, jajko, sól, 4 łyżki oleju, 2 łyżki tartej bułki, 3/4 szklanki śmietany 18-proc., 2 łyżki siekanej zielonej pietruszki.
1. Cebulę posiekać bardzo drobno podsmażyć na łyżce oleju. Kiedy zaczyna sie złocić – odstawić do ostudzenia.
2. Filety umyć, osuszyć, podzielić na porcje i lekko osolić.
3. Ostudzona cebulę wymieszać z jajkiem.
4. Rozgrzać pozostały olej na patelni.
5. Każdy kawałek ryby maczać w jajku z cebulą a następnie w tartej bułce. Smażyć na rozgrzanym oleju. Usmażoną rybę zalać śmietaną i zagotować.
Podając posypać siekaną zieloną pietruszką.
Komentarze
Bardzo przyjemne danie. Pierwszy raz zrobiony przeze mnie kurczak smakował mi. Składniki dobrze się komponują dając ciekawy, przyjemny i gładki smak. Przy tym danie nie wymaga wielu umiejętności w kuchni, co dla mnie jest wyjątkowym plusem…:)
Odnośnie umiejętności. Czy doradziliby mi Państwo jak smażyć kurczaka, żeby olej nie pryskał na wszystkie strony, i żeby mięso obsmażało się równomiernie?
Dziękuję Państwu bardzo za przepis i pozdrawiam,
Maksymilian
Olej zawsze pryska. Można to trochę zneutralizować lejąc nieco więcej tłuszczu i smażąc w głębokiej patelni. My dodatkowo zabezpieczamy się pokrywką zrobioną z gęstej siatki. Takie pokrywki są w sklepach z artykułami kuchennymi. Pozdrawiamy