Zgadnij co gotujemy? (26 seria B)

Dziś pewnie zakotłuje się w poczcie mailowej. Kto odpowie prawidłowo na trzy pytania  ten otrzyma najgłośniejszą książkę ostatnich dni czyli „Kapuściński non-fiction”  Artura Domosławskiego. Kupiłem bowiem dwa egzemplarze, żeby Basia mi nie wyrywała książki podczas czytania. Ale ona postanowiła tę księgę wziąć na urlop. Więc, by nowa książka nie leżała odłogiem, wystawiam ją na blogu.Oto dzisiejsza porcja pytań:
1 – Jest w Europie restauracja, w której rezerwacje trzeba zgłaszać na co najmniej pół roku wcześniej; ku rozpaczy wielu smakoszy ogłoszono, że zostanie ona wkrótce zamknięta; co to za restauracja?

2 – Czy na stołach królewskich, na Wawelu jadano surówki i jeśli tak to jakie?

3 – Bardzo lubię gdy w restauracyjnym menu figuruje pieczony kurek; jaki to stwór wywołuje mój apetyt?

Proszę szybko łapać mysz w rękę i wysyłać dobre odpowiedzi na adres: internet@polityka.pl   Kto pierwszy ten lepszy.