Polędwiczki wieprzowe w pomarańczach

2 wieprzowe polędwiczki, sól, pieprz, 3 łyżki dżemu pomarańczowego (może być niskosłodzony), pomarańcza, łyżka octu winnego lub soku z cytryny, kropla sosu tabasco. Na sos: łyżka oliwy z oliwek, posiekana dymka, nieduża zielona papryka, 0,75 szklanki soku pomarańczowego, łyżka mąki kukurydzianej.

1. Wymieszać w garnuszku dżem z sokiem z pomarańczy i startą niej skórką. Podgrzać.
2. Polędwiczki podzielić na połówki i lekko zbić tłuczkiem do mięsa formując owalne kotlety, każdy ułożyć na sporym kawałku folii aluminiowej, posypać lekko solą i pieprzem oraz posmarować ugotowanym z sokiem, skórką pomarańczowym octem winnym i tabasco, dżemem. Zapakować mięso w folię.
3. Rozgrzać piekarnik do 190 st C i wstawić zapakowane w folie polędwiczki. Piec 25 minut. Lekko ostudzić, przełożyć mięso na ruszt w piekarniku i opiec przez 20 minut.
4. W tym czasie przygotować sos : na oliwie podsmażyć posiekaną cebulkę, po 3 minutach dodać pokrojoną w cieniutkie paski paprykę i znów smażyć 4 minuty, dodać sos, jaki się zebrał w foliowych opakowaniach kotletów, sok pomarańczowy i gotować, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec dodać mąkę kukurydzianą wymieszaną z 2 łyżkami wody lub pozostawionego uprzednio soku pomarańczowego, zagotować. Podawać sos osobno do mięsa.
Najlepiej smakuje tak przyrządzone mięso z ugotowanym na sypko ryżem.