Roladki z kurczaka
2 podwójne filety z piersi kurczaka, 3/4 szklanki liści bazylii, 2 kopiaste łyżki mielonych orzechów laskowych (można je również drobno posiekać na desce nożem), ząbek czosnku, sól, pieprz.
Jako dodatek: 1/2 paczki makaronu z mąki z pełnego przemiału, 2 suszone pomidory, łyżka soku cytrynowego, łyżka oliwy z oliwek, łyżka opłukanych kaparów, 10 czarnych oliwek
1. Filetu podzielić na połówki, okryć folią do żywności i tłuczkiem rozbić na dość cienki płat albo rozwałkować.
2. Bazylię i orzechy oraz czosnek, sól i pieprz rozetrzeć na masę (można to zrobić w małym malakserze lub ręcznie.
3. Każdy plasterek mięsa posmarować kremem orzechowo- bazyliowym, zwinąć w roladkę i opakować folią aluminiową.
4. Zagotować osoloną wodę w garnku, wrzucić makaron a roladki ułożyć na perforowanej wkładce do gotowania na parze i postawić na garnku z makaronem. Gotować roladki pod przykryciem około 10 minut. Jeżeli po nakłuciu roladki wypływa przezroczysty sok-jest gotowa.
5. Pokroić suszone pomidory i z sokiem cytrynowym oraz oliwą włożyć do garnka, dodać kapary, chwile podgrzewać, po czym dodać makaron, wymieszać.
Podawać makaron wyłożony na półmisek a na nim pokrojone w grube plastry roladki