Pieczone kotlety z kurczaka z serem

2 podwójne filety z kurczaka, łyżka chudego mleka, 3 łyżki tartego niskotłuszczowego żółtego sera, 2 łyżki francuskiej gruboziarnistej musztardy, 3 łyżki mąki, 2 łyżki posiekanego szczypiorku.

1. Nagrzać piekarnik do temperatury 200 st C.
2. Wymieszać w jednej miseczce musztardę z mlekiem a w drugiej mąkę z tartym serem i szczypiorkiem.
3. Przygotować mięso: poprzekrawać filety na połówki, lekko uformować tłuczkiem do mięsa owalnego kształtu kotlety. Każdy kotlet maczać najpierw w musztardzie z mlekiem a następnie w mące z serem i szczypiorkiem, układać na blaszce do pieczenia. Jeśli zostały składniki panierki należy je wymieszać i ułożyć po trochu na wierzchu kotletów.
4. Piec kotlety 35 minut.
Kotlety doskonale będą smakowały podane z pieczonymi ziemniakami (najpierw w mundurkach należy obgotować ziemniaki 15 minut, po czym przekrojone na połówki i leciutko posolone ułożyć obok kotletów przekrojem do góry; można również posypać odrobiną soi.