Indyk w pomarańczach

Ok. 50 dag piersi indyczej, łyżka oliwy z oliwek, dymka lub mała cebula, szklanka soku pomarańczowego, liść laurowy, sól, pieprz, różyczka brokułów, cukinia, duża pomarańcza, 2 szklanki ugotowanego ryżu sól, pieprz. Do dekoracji potrawy: czarne oliwki.

1. Pokroić indyczą pierś w paski, cebulę posiekać. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć (ok. 5 minut) mięso z cebulą.
2. Wlać do mięsa sok pomarańczowy, dodać liść laurowy, sól i pieprz. Gotować 10 minut od momentu wrzenia.
3. Podzielić brokuły na małe różyczki. Cukinię pokroić w sporą kostkę. Zagotować w garnku wodę Najpierw wrzucić do niej brokuły i gotować 2 minuty pod przykryciem a następnie po ich wyjęciu wrzucić na 2-3 minuty kostki cukinii. Odcedzić.
4. Pomarańczę obrać, odkroić nożem białą skórkę, pomarańczę pokroić na cienkie półplasterki.
5. Połączyć usmażone mięso z cebulą, brokuły, cukinię, pomarańczę oraz ugotowany ryż. Podgrzewać wszystko razem, aż potrawa będzie gorąca. Przybrać czarnymi oliwkami.