Gulasz pieczarkowy

1 kg pieczarek, 2 ząbki czosnku, średnia cebula, półkilogramowa puszka pomidorów bez skórki w soku, 3 łyżki posiekanej bazylii, szklanka bulionu lub rosołu z kostki, 3/4 szklanki śmietany, płaska łyżka mąki ziemniaczanej, łyżka soku z cytryny, sól, pieprz.

1. Cebulę posiekać, podsmażyć na łyżce oleju lub oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, całą zawartość puszki pomidorów. Dusić ok. 15 minut energicznie mieszając od czasu do czasu, aby rozdrobnić pomidory. Dodać bulion lub rosół wymieszany ze śmietaną. Doprawić sos pieprzem i solą oraz sokiem cytrynowym.
2. Pieczarki, podzielone na połówki lub ćwiartki, podsmażyć na pozostałej łyżce oleju lub oliwy.
3. Połączyć sos z pieczarkami, zagrzać, posypać gulasz posiekaną bazylią.

Gulasz pieczarkowy smakuje najlepiej z świeżą lub zagrzana bułką albo z ryżem.