Gulasz z kukurydzą i czerwoną fasolą

60 dag wołowiny bez kości, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju, kawałek ostrej papryczki chili, łyżeczka do kawy sproszkowanej ostrej papryki, puszka krojonych pomidorów bez skórki, łyżka mąki, puszka konserwowej czerwonej fasoli, puszka konserwowej kukurydzy, łyżeczka suszonej bazylii lub kopiasta łyżka siekanej świeżej, sól, pieprz.

1. Mięso umyć, osuszyć i pokroić na nieduże kawałki.
2. Rozgrzać w garnku olej. Cebulę pokrojoną w krążki, czosnek pokrojony w plasterki podsmażyć.
3. Do cebuli z czosnkiem dodać mięso i chwilę razem smażyć,
4. Do mięsa dodać ostrą paprykę i posiekaną drobno papryczkę chili, doprawić solą i pieprzem. Dodać mąkę i pomidory z puszki, wlać szklankę wody. Pod przykryciem dusić 40 minut, powoli, aby potrawa nie przywarła do dna.
5. Dodać odsączoną i opłukaną fasolę z puszki oraz odsączoną kukurydzę. Dusić 10 minut.
6. Gotowe danie posypać suszoną lub świeżą bazylią.