Krucha rolada orzechowa
Na ciasto: półtorej szklanki mąki, łyżka proszku do pieczenia, pół szklanki cukru – pudru, pół kostki (125 g) masła, 4 krople zapachu waniliowego, jajo, 2 łyżki słodkiej śmietanki 12-proc.
Na nadzienie: 35 dag orzechów włoskich, 2-3 krople zapachu migdałowego, 3/4 szklanki cukru, 2 białka, szczypta soli.
Do posmarowania wierzchu: łyżka śmietanki
1. Posiekać lub zmielić orzechy.
2. Ubić sztywną pianę z białek z dodatkiem szczypty soli, pod koniec dodać cukier i ubijać jeszcze chwilę . Do piany dodać rozdrobnione orzechy i zapach. Gdyby masa była zbyt gęsta – łyżkę lub dwie śmietanki.
3. Przygotować ciasto: przesiekać mąkę z proszkiem, dodać masło i cukier, zapach, jajo i śmietankę. Zagnieść ciasto.
4. Rozwałkować ciasto na prostokąt 40x 40 cm, posmarować nadzieniem i zwinąć. Posmarować wierzch śmietanką.
5. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do wypieków. Piec 50 minut w temperaturze 180 st C.
Komentarze
Witam!
Własnie nastawiłem soczewice, będzie przez noc mokła. jutro wielkie gotowanie!
Znalazłem przepis podobny do tego, który Państwo prezentują (jest tam kilka różnic np. zamiast porow łodyga selera).
Zamierzam sprawdzic własnie Państwa przepis…
wiecej napisze jutro
Pozdrawiam
Czekamy na recenzję przepisu czyli sprawozdanie z kuchni. Powodzenia!
Niestety, mam nie najlepsze wiadomosci. W delikatesach (moich) pojawily sie puste regaly (nie, nie – nic z tych rzeczy: bylo wiele produktow oprócz octu). Mimo milej rozmowy z warzywnym merchandiserem (ktory byl tak uprzejmy, ze sprawdzil nawet w magazynie), nie udalo mi sie zdobyc cukini.
Cukinie zastapilem kabaczkiem…wiec to inna receptura.
Potrawa – tuz po przygotowaniu – byla cierpka w smaku i nieco mdla, ale gdy calosc odstawilem na kilka godzin, byla znacznie lepsza (prosze zauwazyc , ze stosuje czas przeszły – już jej nie ma). Wszystkim nam smakowala!
Jedyne zastrzezenie dotyczy ilosci wody w przepisie – 2,5 szklanki to chyba zbyt malo.
Pozdrawiam serdecznie
Eksperymenty w kuchni są dźwignią postępu i drogą do sukcesów towarzyskich. Powodzenia!