Jabłkowiec z kruszonką

4 szklanki mąki, niepełna szklanka mleka, szklanka oleju z pestek winogron, 4 jaja, 10 dag drożdży, szklanka cukru, szczypta soli, 2 kwaskowe jabłka, pół opakowania cukru z prawdziwą wanilią.
Kruszonka do posypania ciasta po wierzchu: pół szklanki cukru, 4 łyżki (pół kostki) masła, niepełna szklanka mąki.
Do posmarowania blaszki: łyżka masła.

1. Wsypać do sporej miski mąkę i cukier, pokruszone drożdże, wymieszane z mlekiem i olejem jaja. Pozostawić nie mieszając na około 3-4 godziny.
2. Po tym czasie wymieszać ciasto i przelać do posmarowanej masłem blaszki.
3. Jabłka obrać ze skórki i pokroić na plasterki. Ułożyć na cieście.
4. Mąkę z masłem i cukrem przesiekać nożem a następnie wymieszać nie łącząc składników ale palcami krusząc w niewielkie grudki, tak, aby powstała kruszonka.
5. Posypać kruszonką ciasto.
6. Piec w temperaturze 210 st C około 45 minut.
Można po wierzchu posypać cukrem pudrem.