Babka ziemniaczana z mięsem (mielonym)

1 kg ziemniaków, 4 jaja, łyżka oleju lub oliwy, łyżka masła, 3 dymki lub jedna duża cebula, sól, pieprz. Na farsz mięsny: 30 dag mielonego mięsa wieprzowego, czerstwa kajzerka, jajko, 2-3 łyżki śmietany, sól, pieprz.
Do posmarowania formy: łyżka masła. Do wysypania formy: 2 łyżki tartej bułki.

1. Ziemniaki obrać, pokroić na równe części, zalać wrzątkiem i ugotować, odcedzić, ostudzić, przepuścić przez praskę do ziemniaków lub zemleć w maszynce.
2. Posiekane dymki lub cebule podsmażyć na łyżce masła z olejem lub oliwą.
3. Ziemniaki wymieszać z żółtkami, solą i pieprzem oraz podsmażoną cebulą. Ubić sztywną pianę z białek, wymieszać z masą ziemniaczaną.
4. Czerstwą kajzerkę namoczyć w wodzie, odcisnąć i rozdrobnić, po czym dodać wraz z z jajkiem, solą, pieprzem i śmietaną do mielonego mięsa i dokładnie wyrobić masę.
5. W posmarowanym masłem i wysypanym tartą bułką naczyniu do zapiekania ułożyć warstwę ziemniaków, na nich warstwę mięsa i na nim resztę ziemniaków. Wygładzić wierzch.
6. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 st C. Piec potrawę około 40-50 minut, do momentu, kiedy wierzch się zrumieni.