Placki ziemniaczane z grzybami

1 kg ziemniaków, cebula, 3 łyżki mąki pszennej, jajo, sól, pieprz, 4 spore suszone grzyby lub 30 dag świeżych podgrzybków albo tyleż mrożonych, pół szklanki oleju do smażenia.

1. Przygotować grzyby: jeżeli używamy suszonych należy je na kilka godzin namoczyć, po czym ugotować do miękkości, ostudzić i pokroić. Świeże grzyby wystarczy pokroić w plasterki. Mrożone należy rozmrozić i odsączyć, pokroić na plasterki.
2. Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć razem z obraną cebulą na tarce jarzynowej o drobniejszych oczkach. Do startych ziemniaków dodać jajko, mąkę, sól i pieprz. Na koniec dodać rozdrobnione grzyby i dokładnie wymieszać.
3. Na rozgrzanym oleju smażyć na złocisto niewielkie, płaskie, owalne placuszki.